Sosyal Medya

2022 KPSS Sorusu Webb Uzay Teleskobu ne zaman gönderildi?

Kamu Personeli Seçme Sınavı 31 Temmuz Pazar 2022 tarihinde yapıldı. Sınava milyonlarca aday girdi. Genel Kültür ve Genel Yetenek alanında sorulan sorulardan birisi de Dünyanın En Gelişmiş Uzay Teleskobu hangisidir? oldu.


 

Dünyanın En Gelişmiş Uzay Teleskobu Sorusu KPSS 2022... Kamu Personeli Seçme Sınavı 31 Temmuz Pazar 2022 tarihinde yapıldı. Sınava milyonlarca aday girdi. Genel Kültür ve Genel Yetenek alanında sorulan sorulardan birisi de Dünyanın En Gelişmiş Uzay Teleskobu hangisidir? oldu.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 25 Aralık 2021'de fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu'nun yörüngesine yerleştiği bildirildi.


James Webb Uzay Teleskobu'ndan evrenin en derin ve net görüntüsü


Webb teleskobunda beş galaksinin görüntüsü: Stephan Beşlisi adı verilen görsel gruplandırma


ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk tamamen renkli fotoğrafı yayımladı. Dünyaya milyarlarca ışık yılı uzaklıkta olan galaksileri de içeren fotoğraf, evrenin bugüne kadar çekilmiş en derin, en detaylı fotoğrafı.

Fotoğraf önce Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden'a verilen bir bilgilendirme sırasında Biden'a gösterildi. Ardından da internet ortamında paylaşıldı.

Biden, görüntünün paylaşılması sonrası "Bu fotoğraflar tüm dünyaya Amerika'nın büyük işler başarabileceğini hatırlatacak. Amerikan halkına ve özellikle çocuklarımıza da, kapasitemizin üzerinde hiçbir şey olmadığını hatırlatacak" ifadelerini kullandı:


"Daha önce hiç kimsenin görmediği imkanları görebiliyoruz; daha önce hiç kimsenin gitmediği yerlere gidebiliyoruz."

Dünyanın en büyük ve gelişmiş uzay teleskobu Webb, evrenin başlangıcıyla ilgili bilgilere ulaşmak için gönderildiği uzayda, yaklaşık 1 milyon 600 bin kilometre mesafedeki hedefine ulaştı.

Yeryüzüne aydan 4 kat daha uzaklıkta olan 7 tonluk uzay teleskobunun, belirlenen noktaya vararak güneşin etrafında yörüngeye girmek için roket iticilerini yaklaşık 5 dakika ateşlediği ve planlandığı gibi son durağına ulaştığı belirtildi.

Haziranda bilimsel gözlemlerin başlayabilmesi için 10 milyar dolarlık gözlemevindeki aynaların hala titizlikle hizalanması ve kızılötesi dedektörlerin yeterince soğutulması gerektiği ifade edildi.


Evrenin tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor

NASA Yöneticisi Bill Nelson, yaptığı açıklamada, "Evrenin gizemlerini ortaya çıkarmaya bir adım daha yaklaştık. Ve Webb'in bu yaz evrene dair ilk yeni görüşlerini görmek için sabırsızlanıyorum." dedi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun 13,5 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan sonra ilk oluşan yıldızların ışığını yakalayarak evrenin tarihinin tüm aşamalarını incelemesi amaçlanıyor.

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve güçlü ancak 31 yaşındaki çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay Teleskobu'nun halefi olarak görülüyor.